Izjava o zaštiti privatnosti podataka

Kompanija Refot B d.o.o., posvećena je obezbeđivanju adekvatnog nivoa poverljivosti, dostupnosti i zaštite podataka svakog lica koje koristi proizvode i usluge kompanije.

Prilikom prikupljanja ličnih podataka i njihovog obrađivanja nakon dobijanja pristanka, podaci će biti obrađeni, dok lice pisanim putem direktno ne obavesti kompaniju o povlačenju pristanka. Nijedan deo ličnih podataka, neće biti upotrebljen van granica zemlje.

Pristup ličnim podacima, omogućen je isključivo ovlašćenim licima.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi procesuiranja i kontrole ličnih podataka, kao i za korišćenje vaših prava možete nam se obratiti slanjem e-maila na sledeću adresu: info@refot.com. Osoba odgovorna za primenu Zakona o zaštiti podataka je Jelena Erkić.

Kako prikupljamo lične podatke

Refot B prikuplja vaše lične podatke u sledećim slučajevima:
1. Ukoliko nas direktno kontaktirate putem sajta refot.com kako biste zatražili informacije ili ponudu za naše proizvode ili usluge.
2. Ukoliko direktno od nas kupite proizvod ili uslugu.
3. Ukoliko nam naši partneri ili principali dostave vaše podatke na dozvoljen način.
4. Ukoliko smo vaše lične podatke dobili iz drugih izvora, na primer - od posrednika za poslovne adrese.
5. Ukoliko ste mlađi od 16 godina, molimo vas da nam ne pružate nikakve podatke bez odobrenja roditelja ili staratelja.
6. Ukoliko odgovorite na naše direktne marketinške kampanje, konkretnim ispunjavanjem forme za unos podataka na našoj web stranici.
7. Ukoliko ostavljate komentar.
Kada posetioci napišu komentar na web-stranici mi prikupljamo podatke prikazane u formi komentara. Takođe, IP adresu posetioca kao i string korisničkog agenta preglednika kako lakše detektovali spam. Moguće je da je anoniman string kreiran iz vaše adrese e-pošte (koji se takođe zove hash) dostavljen Gravatar servisu kako bi proverili da li ga koristite. Pravila privatnosti Gravatar servisa dostupna su ovde: https://automattic.com/privacy/. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika je javno vidljiva u kontekstu vašeg komentara.
8. Ukoliko prenosite medij.
Ako prenesete sliku na web-stranicu, trebali bi izbegavati prenos slika koje imaju ugrađene podatke o lokaciji (EXIF GPS). Posetioci web-stranice mogu ih preuzeti i izdvojiti bilo koje podatke o lokaciji iz slika sa web-stranice.

Kolačići

Ako napišete komentar na našoj web-stranici, možete odabrati da spremite ime, adresu e-pošte i web-stranicu u kolačiće. Ovo je kako bi vam olakšali ponovljeno komentarisanje, da ne morate ponovo unositi te informacije. Ovi kolačići traju godinu dana.
Ukoliko imate račun i prijavite se na ovu web-stranicu, postavićemo privremeni kolačić kako bi utvrdili da li vaš browser prihvata kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži privatne podatke i briše se kada ugasite browser. Kada se prijavite, takođe ćemo postaviti nekoliko kolačića kako bismo sačuvali vaše podatke o prijavi i vaše postavke ekrana. Kolačići prijave traju dva dana, i kolačići postavki ekrana traju godinu dana. Ako odaberete “Zapamti me”, vaša prijava će trajati dve nedelje. Ako se odjavite sa naloga, kolačići prijave biti će uklonjeni.
Ako uredite ili objavite članak, dodatni kolačić biti će spremljen u vašem browseru. Ovaj kolačić ne sadrži privatne podatke i samo ukazuje na ID objave članka koji ste upravo uredili. Kolačić istekne nakon jednog dana.

Što su kolačići?

Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na hard disk vašeg računara putem web browsera (ukoliko mu dopustite), a koji omogućava sistemu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg browsera, da zadrži i zapami određene informacije. Na primer, mi koristimo kolačiće kako bismo obradili podatke u vezi sa vašom kupovinom. Oni se, takođe, koriste kako bi nam pomogli u razumevanju vaših podešavanja na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje boljih usluga. Kolačiće, takođe, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, sve u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva u budućnosti na sajtu.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje kolačića na svom računaru. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web browseru. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web-browser koji koristite.

Chrome Firefox Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 i 8 Opera Safari

Ugrađeni sadržaj s drugih web-stranica

Članci na ovoj web-stranici mogu sadržati ugrađeni sadržaj (npr. video, slike, članke, itd.). Ugrađeni sadržaj sa drugih web-stranica ponaša se isto kao da je posetilac posetio tu drugu web-stranicu. Ove web-stranice možda prikupljaju podatke o vama, koriste kolačiće, imaju ugrađeno dodatno praćenje od trećih strana, i nadgledaju vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i prijavljeni ste na web-stranici.

Koji podaci se mogu prikupljati

Možemo prikupljati sledeće vrste podataka
1. Kontakt podaci
2. Ime, prezime, titula, adresa, broj telefona, email adresa
3. Korišćenje internet stranice
4. Način na koji koristite našu stranicu, uključujući informacije prikupljene putem kolačića i ostalih tehnologija za praćenje
4. Fotografije i video snimke
6.U slučaju prezentacija na sajmovima, konferencijama i drugim sličnim događanjima, možemo propratiti događaj fotografiranjem ili snimanjem video materijala koje kasnije objavljujemo na internetskim stranicama grupe Refot B. i društvenim mrežama
7. Informacije o prodaji, uslugama i servisu
8. Informacije o kupovinii, uključujući korisnički identitet kupca, broj računa ili ugovora i informacije o činjenici korišćenja naših usluga, uključujući prigovore i zahteve
9. Informacije o istoriji kupca
Stepen zadovoljstva kupca, primljene ponude, podaci o kupovini uključujući predmet i datum kupovine, datum isporuke, informacije o garanciji, odziv na kampanje, istorija prigovora servisa i usluga.

Kako se vaši podaci mogu koristiti

Korišćenje privatnih podataka u skladu sa propisima o zaštiti osobnih podataka mora biti opravdano temeljem jedne od pravnih „osnova“, a mi ovim pravilnikom utvrđujemo osnove za svaku upotrebu osobnih podataka.
Opravdana osnova za upotrebe su legitimni interes i saglasnost.

Legitimni interes
Ova obrada temelji se na legitimnom interesu firme Refot B za promovisanjem i pružanjem informacija o svojim proizvodima i uslugama, kao i u svrhu održavanja najviših standarda prodaje i usluga iz svoje ponude. Temeljna prava i slobode postojećih i potencijalnih kupaca odmerena su u odnosu na interes Refot B da obrađuje privatne podatke u navedenu svrhu.

Ponude i prodaja, usluge i servis
Vaši privatni podaci koristiće se za obradu ponuda, prodaju, instalaciju i servisiranje.
Pružanje privatnih podataka u svrhu prodaje i servisa predstavlja ugovornu obvezu i ako ih ne pružite, to će uticati na ispravno izvršenje ili ga čak onemogućiti.
Refot B prikuplja (kontaktne podatke, lične podatke i interese, informacije o ponudama, prodaji, pruženim uslugama i servisu) te ih može koristiti kako bi procenio koje novosti i ponude vas najverovatnije zanimaju i kontaktirao vas u vezi s tim ponudama u skladu s vašim interesima.
Refot B može te informacije podeliti s partnerima, na primer pravnim osobama koje pružaju uslugu finansiranja, kako bi odgovorio na vaše zahteve i dao vam odgovarajuću ponudu.

Pravne obveze
Refot B podleže zakonima Republike Srbije i dužan je pridržavati ih se, uključujući pružanje vaših podataka telima za sprovođenje zakona, regulatornim i sudskim telima i trećim parničnim stranama vezano uz postupke ili istrage bilo gde u svijetu gdje je to zahtevano. Tamo gde je to dopušteno, direktno ćemo vam uputiti takav zahtev ili vas obavestiti pre odgovora, osim ako bi to moglo uticati na sprečavanje ili otkrivanje zločina.
Pružanje ličnih podataka u svrhu usklađenosti s obvezujućim zahtevima za vašim podacima predstavlja zakonsku obvezu koja zavisi od konkretnog zahteva.

Kako čuvamo sigurnost vaših podataka

Koristimo razne sigurnosne mere, uključujući enkripciju i autentifikaciju, kako bismo zaštitili i održali sigurnost, integritet i dostupnost vaših podataka. Između ostalog, koristimo i sljedeće mere:
- strogo ograničen pristup vašim podacima po načelu „nužnog pristupa“
- sigurni prenos prikupljenih podataka,
- postavljanje zaštitne barijere na IT sistem u svrhu zabrane neovlašćenog pristupa
- trajno praćenje pristupa IT sistemima radi detekcije i sprečavanja zlouporabe ličnih podataka

Svi vaši podaci pohranjuju se na našim sigurnim serverima i sigurnim serverima naših partnera pa im se pristupa i koristi u skladu s našim pravilima i standardima sigurnosti (ili ekvivalentnim standardima naših podizvođača ili poslovnih partnera).
Zaštita privatnosti vaših podataka je trajna. Refot B poduzima sve mere potrebne za zaštitu istih u skladu sa važećom regulativom i dobrim praksama. Privatne podatke obrađujemo na siguran način, uključujući zaštitu od neovlašćene ili nezakonite obrade i od gubitka.

Zaštitne mere za informacije o lokaciji
Određene usluge, na primer dostava paketa na adresu, mogu se ponuditi isključivo ako odlučite otkriti svoju lokaciju.
Vrlo ozbiljno shvatamo poverljivost takve informacije o lokaciji i koristimo sledeće zaštitne mere za informacije o lokaciji:
Informacija se prikuplja ili joj se pristupa u tom obliku samo kada je to potrebno pružanje tražene usluge ili gde smo zakonski obvezni zadržati i/ili pružiti tu informaciju (i gde smo obvezni ustupiti tu informaciju telu za sprovođenje zakona ili drugoj trećoj strani, u tom slučaju ćemo vas obavestiti, osim ako bi to moglo uticati na spečavanje ili otkrivanje zločina ili ako nam to nije dopušteno).
Svaka druga upotreba informacija o lokaciji u svrhu analize izvršiće se na nepovratno aninimnim skupovima podataka.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke

Ako napišete komentar, komentar i njegovi meta podaci su sačuvani trajno do opoziva. To je zato da možemo automatski prepoznati i odobriti buduće komentare, umesto da ih držimo na čekanju za odobrenje. Za korisnike koji se registruju na našoj web-stranici (ako ih ima), takođe pohranjujemo lične podatke koje navedu u njihovim korisničkim profilima. Svi korisnici mogu videti, urediti, ili obrisati svoje lične podatke u bilo koje vjeme (osim što ne mogu promeniti svoje korisničko ime). Administratori web-stranice takođe mogu videti i urediti te informacije.
Lične podatke pohranjujemo i obrađujemo samo onoliko dugo koliko je potrebno za izvršenje određene legitimne svrhe, osim ako važećim propisima nije za pojedinu svrhu predviđeno duže vreme čuvanja.
U slučaju davanja dozvole za marketing, podatke čuvamo onoliko dugo dok se dozvola ne povuče odnosno - do opoziva s Vaše strane.
U slučaju odbijenih ponuda, gde nije data dozvola za marketing, podatke vezane uz ponudu čuvamo godinu dana, a u slučaju da nas zatražite brisanje, isti će biti izbrisani odmah.
Lični podaci koji više nisu potrebni se ili nepovratno učine anonimnim ili se uništavaju na siguran način.
Kako nas kontaktirati, vaša prava na zaštitu podataka i pritužbu tijelu za zaštitu podataka?
Ako imate ikakvih pitanja u vezi upotrebe vaših podataka, kontaktirajte nas na e-mail info@refot.com

U svakom trenutku imate pravo:
- Da tražite nas da vam pružimo dodatne informacije o načinu na koji koristimo vaše podatke
- Da vam pošaljemo spisak ličnih podataka koje ste nam dali
- Tražiti od nas da ispravimo sve netačnosti u podacima koje imamo
- Tražiti od nas da izbrišemo sve podatke u odnosu na koje više nemamo zakonsku osnovu za upotrebu,
u slučajevima gde se obrada temelji na saglasnosti i u vezi sa svakom vrstom direktnog marketinga, povući svoju suglasnost s učinkom u budućnosti kako bismo prestali s takvom određenom obradom dati prigovor na svaku obradu [uključujući profilisanje] koja se temelji na legitimnom interesu zbog vaše specifične situacije, osim ako su razlozi za izvršenje takve obrade jači od prava na zaštitu ličnih podataka tražiti nas da ograničimo način na koji koristimo vaše podatke, npr. dok se prigovor obrađuje.

© 2024 Refotb
Powered by Smart Web